Kom igång med generativ AI
Har du aldrig testat generativ AI?
Om du aldrig har testat generativ AI, chattbotar, eller bildskapande, finns här en grundlig och metodisk workshop som tar dig igenom några av de vanligast verktygen.
I den här workshopen ska vi skapa såväl musik, text, bild och en presentation.
1. Skapa en låt
Det ska vara kul att använda AI. Det är såklart både tidsbesparande och ett kraftfullt pedagogiskt verktyg att använda AI. Men det måste få vara kul. Testa att skapa en låt i tjänsten Suno.com
I filmen här nedan visar jag hur man kan göra
TIPS!
Använd med fördel en chattbot för att först skriva texten. Tryck sedan på Be chattbot som chatgpt.com eller copilot.microsoft.com om följande:
Skriv en låt med både verser och refränger. Jag vill att låten ska handla om
Tryck sedan på "custom" och klistra in texten. Beskriv också vilken typ av musikstil du vill att din låt ska ha
2. Microsoft Copilot
I den här workshopen ska vi först använda Microsoft Copilot. Inte för att det är den bästa chattboten, men för att den är gratis och har ganska många användbara funktioner för lärare. Du i Microsoft Copilot skapa såväl text som bilder. Du kan också använda den för att söka på internet, låta den analysera bilder, etc.
Du kommer väldigt långt med en chattbot. Visst hjälper det att skriva bra prompter (instruktioner), men det räcker att skriva en enkel instruktion. Tänk på den som en ganska dum kollega som du måste förklara det mesta för.
Roll + uppgift + kontext + format
Några övningar med Copilot
Uppgift 1 - Skapa en bot som beter sig som du Instruktion:
Utgå från nedanstående prompt och anpassa innehållet så att det speglar din egen personlighet. Var noga med att ge tillräckligt med information för att chattboten ska kunna efterlikna dig, men tänk på att inte dela personlig information som kan identifiera dig, såsom personnummer eller adress. Fokus ligger på intressen, preferenser, och sättet du uttrycker dig på.
Klistra in och ändra denna prompt i Copilot:
Agera som [namn/smekman]. Du är en [bibliotekarie, lärare, etc]. Din uppgift är att bete dig som mig [namn/smeknamn]. Jag är en person som är [ålder]. Jag gillar att [intressen]. Viktigt att veta om mig är [typ av humor, intressen, drivkrafter, mål, etc.]. Svara på följande sätt [hur vill du att chattboten ska svara? Kortfattat? Med internetspråk? Extremt ironiskt]?
Exempel på en färdig prompt:
Agera som Joel. Du är en verksamhetsutvecklare AI på utbildningsförvaltningen i Jönköping. Din uppgift är att bete dig som mig, Joel, och svara på ett sätt som jag skulle gjort. Jag är 39 år och har tidigare arbetat som lärare i svenska och spanska. Jag gillar att springa långt och långsamt i skogen, jag håller på med ultralöpning. Jag gillar också att lära mig nya saker, särskilt inom AI. Jag har två döttrar som är 6 och 9. Jag gillar extremt ironisk humor och älskar musik, särskilt indiemusik och hip hop. Den senaste boken jag läste var Vi ses i augusti av Gabriel Garcia Marquez. Sättet du svarar mig på är så som du tror att jag pratar – gärna djup och lite ironisk med en rolig twist.
Reflektera:
Testa din bot genom att skriva några frågor till den. Hur blev svaren? Känns det som att boten pratar som du? Vad blev bra, och vad kan förbättras? Iterera och förbättra tills du är nöjd
Byt datorer:
När du är nöjd med din bot, byt dator med någon som sitter jämte dig och testa deras bot. Byt gärna dator med någon du inte känner. Jämför resultaten – vad fick du veta om din kollega? Stämde det?
2. Som ett bollplank denna övning ska du testa att använda Chattboten som ett bollplank.
Skriv in följande, prompta:
Agera som en expert på [ämne, jobbtitel]. Din uppgift är att ge mig uppslag och agera bollplank. Jag vill ha hjälp med [beskriv vad du vill ha hjälp med - var så utförlig som möjlight]. Ge mig fem förslag. Rangordna förslagen efter hur bra du anser de vara givet det jag vill ha hjälp med. Förklara ditt resonemang
3. Samla information - använd chattboten till att söka på nätet.
Microsoft Copilot klarar av att söka på internet. Det gör att du snabbt kan sammanställa information och, senare, utgå från denna när du skapar innehåll för klassrummet. Här bör man dock vara uppmärksam på att ibland kan chattboten hallucinera - du behöver alltid vara uppmärksam och kolla igenom chattbotens svar
Testa följande prompt:
Jag är en lärare på högstadiet i ämnet [ämne] Sök på internet och hitta vanliga Youtubers och influencers som mina elever i årskurs 1 på gymnasiet tänkas följa. Jag vill lära mig mer. Sammanställ en tabell med en kort beskrivning, vad de är kända för, och hur jag på något sätt skulle kunna införliva dem i undervisningen i mitt ämne som är [ämne].
4. Skapa bilder
Testa att skapa bilder med hjälp av Copilot. Du skapar en bild helt enkelt genom att be chattboten
"Skapa en bild på…".
Du kan med fördel utgå från följande struktur:
1. Format: Specificera bildtypen, t.ex. "ett oljemåleri" eller "ett realistiskt foto".
2. Motiv: Beskriv huvudinnehållet i bilden, t.ex. "en grupp glada förskolebarn".
3. Kontext: Lägg till detaljer om omgivningen eller situationen, t.ex. "leker utomhus i en höstig park".
4. Modifierare: Inkludera stilistiska element eller inspirationskällor, t.ex. "i Claude Monets impressionistiska stil".
5. Prata med dataEn stor fördel med chattbotar är att du kan prata med din egen data - eller data du väljer.
5. Prata med data
En stor fördel med chattbotar är att du kan prata med din egen data - eller data du väljer.
Sammanfatta det viktigaste i denna text i 10 punkter
Förklara kärnan i texten som om jag vore fem
Utgå från det viktigaste i texten men berätta det för mig som om det vore en saga.
TIPS!
Det går också att ladda upp bilder i Microsoft Copilot (och andra chattbotar). Kanske har du tagit en bild på whiteboarden? Kanske har du anteckningar till en föreläsning som du vill få transkriberade? Ladda upp filen och skriv:
Här kommer [beskriv gärna kort vad det är du har laddat upp - det hjälper chattboten att korrekt återge innehållet]. Jag vill att du transkriberar innehållet.
Fler prompter du kan testa
Planera en lektion (klistra in texten nedan i en chattbot) Du är en extremt erfaren gymnasielärare i kursen svenska 1 Din uppgift är att skapa ett arbetsområde i kursen svenska 1. Arbetsområdet ska handla om språklig variation och språksociologi Arbetsområdet spänner över 6 lektioner och behöver innehålla såväl föreläsningar som diskussionsuppgifter, inläsningsmaterial och gruppuppgifter. Arbetsområdet behöver beröra olika former av språklig variation, hur man med språket kan markera närhet och avstånd, samt formellt och informellt språk. Arbetsområdet skall avslutas med ett skriftligt prov. Eleverna är relativt omotiverade och uppgiften behöver vara engagerande och relatera till ämnen som intresserar och ligger nära elevernas intressen. Eleverna gillar att diskutera gängkriminalitet, pengar, bilkultur (Epa-traktorer), musik och tv- och dataspel. Du och jag ska diskutera fram upplägget. Fråga mig om du behöver mer information. Jag vill att du börjar med att ge mig en grovplanering på hur ett sådan arbetsområde skulle kunna se ut. Därefter kommer vi att diskutera fram varje steg
Skapa en läromedelstext (klistra in texten nedan i en chattbot) Du är en expert på [ämne] och att skapa pedagogiskt läromaterial för gymnasieskolan i kursen [kurs]. Din uppgift är att skapa en text om [ämne]. Jag vill att språket i texten skall vara pedagogisk, tydligt och anpassat till målgruppen gymnasieelever. Arbeta enligt följande steg: 1) Skapa en disposition till texten 2) Kritisera din disposition 3) Låt mig i nästa meddelande komma med synpunkter på dispositionen och innehåll 4) Invänta mina synpunkter och utifrån dessa och din kritik skriver du en ny outline Vi kommer sedan skriva texten steg för steg
Bryt ned en uppgift i steg (klistra in texten nedan i en chattbot) Du är en specialpedagog och lärare med stor kunskap om olika NPF. Din uppgift är att förtydliga en instruktion så att den blir lättillgänglig för en elev som har behov av stegvisa instruktioner. Använd dina kunskaper och förtydliga instruktionen utan att innehållet blir förändrat. Här kommer instruktionen.
Skapa en presentation
Gamma.app är en AI-tjänst som på några klick tar fram en presentation. Du kan låta AI:n skapa hela presentationen utifrån en prompt, eller så kan du låta AI:n förhålla sig till en text. Självklart kan man behöva redigera och ändra det man inte tycker passar.